2016. szeptember 3., szombat

Felhívás!


Minden kedves olvasónak!

Ez a blog elsősorban azért jött létre, hogy hírt adjon a Váradi-Károli Biblia létezéséről a keresztény közösségnek, és háttérinformációt adjon a létrejöttének okairól.

Mivel egyre több helyre kerülnek ki másolatok a cikkekről, ezért kérünk  mindenkit, hogy a lentebb felsorolt néhány fő szempontot osszák meg a cikkekkel együtt. Az Úr több olyan tényt feltárt, amelyre az országban eddig magyar nyelven, magyaroknak, nem találtunk példát. (Ha van és csak a mi nem tudunk róla, akkor kérem segítsenek azzal, hogy rámutatnak.) Minden további blog bejegyzés, csak ezt hivatott tovább erősíteni, hogy miért van szükség ma Magyarországon erre a Bibliára.

Az Új Szövetség görög szövegeinek variánsai, és az ebből adódó eltérések

Nem láttunk még olyat, hogy valaki összehasonlította volna a ma kapható magyarnyelvű Bibliákat, hogy mennyire térnek el egymástól, és főként, hogy a Befogadott Szövegtől (Textus Receptus) mennyire térnek el. Az összehasonlítás eredményét, a lenti link alatti bejegyzésben lehet megtalálni. Ez egyébként része a Függeléknek is, amely a Váradi-Károli Biblia Új Szövetség PDF fájl végén megtalálható.



Miért éreztük szükségét egy új Biblia kiadásának

Egy írásba összeszedtük a problémákat a mai magyar Bibliákkal, és általában az új kiadásokkal. Igyekeztünk minden egyes állításunkra megadni megerősítésül a hivatkozást is, hogy látható legyen, hogy nem egy privát véleményt fogalmazunk meg, hanem egy valós problémáról van szó.



Megváltoztatott versek listája

Egy olyan több generációs Bibliával sem találkoztunk (bár lehet, hogy létezik ilyen), ahol a kiadások közötti eltéréseket versről-versre bemutatták volna. Mi szerettük volna a munkánkat bizonyítandóan ezt megtenni. Jó példa is van előttünk, méghozzá Tótfalusi Kis Miklós, aki az Aranyos Bibliát készítette 1685-ben. Mivel ő úgy mi sem, egy egyház nevében és kiküldése által végeztük a munkánkat, ezért a célunk a szöveg tanoktól mentes helyreállítása volt. Ő is készített egy listát a változtatásairól, amelyet könyvben is kiadott. De ahogyan ő, mi is az alábbi ige szerint tettük, hogy semmi ne legyen rejtve:

Aki pedig az igazságot cselekszi, az a világosságra megy, hogy az ő cselekedetei nyilvánvalókká legyenek, hogy Isten szerint való cselekedetek. (Jn 3,21)

Ezt a listát mind az elektronikus Váradi-Károli Biblia Info részében, mind az Új Szóvetség PDF végén lévő Függelékben meg lehet találni. Egy részüket feldolgoztuk bejegyzés formájában is.


Ezért kérünk mindenkit, aki olvassa itt a bejegyzéseket, és tovább szeretné vinni a hírét, hogy ezekkel a bejegyzésekkel együtt tegye meg!

Köszönjük a mi Urunknak, hogy nem engedte el a kezét egy pillanatra sem az ővéinek, és újra megmutatta, hogy ebben az országban is még nagyon sokan vannak, akik Őt keresik!

Az Istennek pedig és a mi Atyánknak dicsőség mind örökkön-örökké. Ámen. (Fil 4,20)



Köszönettel,
Medveczky László
varadikarolibiblia@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.